Turan Ay

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Ordan Burdan
  4. »
  5. Senetle Ev Alınır Mı, Senetle Ev Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Senetle Ev Alınır Mı, Senetle Ev Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Turanay Turanay -
1393 0

Ülkemizde vatandaşların dar bir gelire sahip olması, temel barınma gereksinimlerini gidermek için ev sahibi olabilmek adına yüksek faiz bulunduran kredileri tercihlerinin dışına itmektedir. Bu istek ile beraber faizsiz ev sahibi olmak imkânsız olsa da inşaat firmaları bireylerin isteklerini karşılamak adına cazip fiyatlarda konut satışlarını senetler ile yapabilmektedir. Bu imkan vatandaşlarımıza sunulan oldukça avantajlı bir durumdur diyebiliriz.

Tüketicilerin en çok istediği şeylerin başında bilindiği üzere, faiz ödemeden ev sahibi olmaktır. Bankalara yüksek faiz oranları ve diğer masrafları ödemekten kaçınırken, imzalanan senetler ile konut sahibi olmak isteyen tüketici dikkatli olmazsa eğer, elindeki diğer mal varlıklarını kaybedebilir. Bu nedenle konut kredisi ile ev alma durumu mantıklı gözükebilir. Senetle ev alınırken dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır. Peki, kredi çekmeden ev nasıl alınır, senetle ev alma, senetle ev veren şirketler vb gibi sorulara detaylı cevaplar vereceğiz.

Senetle Ev Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

İnşaat firmaları ve müteahhitler yapmış oldukları veya yapacakları konutları satarken kendi aktif ettikleri fiyatlar üzerinden, uzun vadeler kapsamında ve sıfır faizle satışlarını yaparlar. Bu satışın olması için aynı zamanda Tüketici Kanununu 11’nci maddesindeki koşullara uygun olarak düzenlenmiş olan senetlere imzalar atılmalıdır. Bu yasada belirtilen senet, evi alacaklının adına düzenlenmiş olması gerekiyor ve bir başkası üzerine ciro edilemeyecek olması da aranan diğer önemli şarttır diyebiliriz.

Burada imzalanan senedin diğer bir kişiye ciro edilmemesi demek aslında, evi alan kişilerin 3’ncü kişilere borçlanması anlamına gelmektedir. Özellikle daha inşaat durumunda olan maketler ile satılan evlerin senetleri başkası karşısında ciro edilmesi ile bu borcu ödemek durumunda kalırken, bitmeyen inşaat ile hayalinizdeki evin sahibi de olamayabilirsiniz. Şimdi bunu tam olarak anlayamadıysanız, sizlere ayrıntılı şekilde aktaracağız.

Senetlere İmza Atarken Dikkatli Olunmalı!

Konut alımı yaparken dikkat edilmesi gereken ilk nokta, mutlaka tek senet olmaması ve her taksit için ayrı bir senedin düzenleniyor olmasıdır. Buna ek olarak hepsi nama yazılı bir şekilde düzenlenmelidir. Yani bu senetlerin arka kısmına “nama yazılıdır, ciro edilemez” yazısının yazılması, büyük bir anlam ifade etmektedir. Bu işlemin devamında inşaatı yapan kişi eğer ki işi tamamlayamazsa sizi icraya verse dahi, kişi buna itiraz gösterebilir ve sahip olmadığı evin ücretini ödemek durumunda kalmaz.

Hatalı ve bilgisiz bir şekilde imzalanan sözleşmeleri ile ülkemizde mağdur edilen yüz binlerce tüketicinin olduğunu sizlere söylemek isteriz. Yemeden içmeden para biriktirerek havadan inşaatçılara paralarını kaptıran ve bu nedenden dolayı da ev sahibi olamayan kişilerin haberlerini elbet sizlerde duymuşsunuzdur. Bu nedenle yeni tüketici kanununda senetle konut satışı kısa bir süreliğine askıya alındı.

İlginizi Çekebilir : Ön ödemeli ev satışı ve bununla beraber inşaat halinde ise tamamlanması için sigorta yaptırılması, inşaat şirketlerine bankaların vermiş oldukları teminatlar ile tüketicilerin hakları korum altına alınmış oldu. Aslında uzun lafın kısası konut sahibi olmak isteyen kişiler banka faizlerinden kaçıyorken maket üzerinden alacakları evler için yaptıkları sözleşmeler ve nama yazılmış ciro edilmeyen senetlerle kendi haklarını tamamen koruyabilirler. Bu anlamda atılan imzalarda son derece dikkatli olunması gerekmektedir.

Emin Evimle Kredisiz Ev Nasıl Alınır?

Uzun yıllar geçti fakat sizler ne ev alabiliyorsunuz, ne de bir yatırım yaptınız. Fakat her ay düzenli olarak kiranızı ödüyorsunuz ve size ait olmayan bir evde oturmak durumunda kalıyorsunuz. İşte size bahsedecek olacağımız yöntem ile beraber hiçbir şekilde senetle, sepetle, faizle krediyle uğraşmanıza gerek kalmayacak. Sistem kısaca şöyle; örneğin aylık bin lira ödeme yapabilecek konumdasınız diyelim. Bu miktarı emin evime giderek aylık olarak bin lira ödeme yaparak ev sahibi olmak istediğinizi aktarıyorsunuz. Kura sistemine göre her ayın bazı günlerinde çekilişler yapılıyor ve bu çekilişlerde her ay bir kişi ev sahibi oluyor. Fakat herkes düşük ücret ödemesi yaparak ev sahibi oluyor.

Tıpkı eskiden annelerimizin yapmış olduğumuz gibi altın günlerine benzetebiliriz bu durumu. Her ay toplanan paralar ile bir kişiye ev alınıyor. Yani yüz kişilik bir gruba dahil oluyorsunuz ve her ay ev sahibi olunuyor. Siz ev sahibi olsanız bile kalan aylık ödemeyi ise, hala ödemeye devam ediyorsunuz. Yani borç bitene kadar kendi evinizin kiracısı oluyorsunuz da diyebiliriz. Bir nevi kredi çektiniz diyelim ama ev sahibi ne zaman olacağınız belli değil. Faizin haram olduğunu düşünüyorsanız eğer, bu sistem tam sizlere göredir diyebiliriz.

Helal yatırım sayılan bu sistem ile beraber birçok kişi ev sahibi olmuştur diyebiliriz. Eğer sizde eşit hakka sahip bir yatırım olmasını savunuyorsanız, bu sisteme başvuru yapabilirsiniz. Ayrıca organizasyona katılmak için bazı şartlar ve durumlar olmaktadır. Emin evim’e ek olarak Birevim ve Fuzul Ev gibi sistemler de vardır. Hepsinin güvenilirliği aynıdır ve sistemler aynı şekilde işler. Bu sistemlere giriş yaparak, istediğiniz evi rahatlıkla alabilirsiniz.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir